середу, 18 березня 2020 р.

«Імена, з якими ми живемо»

Друзі, поспішаємо поділитися новиною − Бібліотеки Солом’янки запроваджують он−лайн проєкт суспільного інформування "ІМЕНА, З ЯКИМИ МИ ЖИВЕМО", яким пропонуємо поглибити свої знання про вулиці й місцини, якими щодня ходимо.
Є три прописні істини: 
  • як корабель назвеш, так він і попливе; 
  • те, що нас оточує, формує нашу свідомість; 
  • топоніміка – це частина національної ідентичності держави. 
В умовах війни топоніміка в нашій державі перестала бути питанням лише гуманітарної політики, це стало складовою національної безпеки. Саме тому, в 2014 році по всій території України почалися перейменування звичних для нас, але морально застарілих назв. 
У Києві перейменування розпочалися відповідно до Рішення Київської міської ради від 13 листопада 2014 року № 373/373 "Про повернення історичних назв та перейменування вулиць, площ, провулків у місті Києві". Тоді ж в Українським інститутом національної пам’яті було створено методичний посібник "Як перейменувати вулицю: Правові засади перейменування вулиць, провулків, проспектів, площ, парків, скверів, мостів та інших споруд, розташованих на території населених пунктів" (2014). Розділ перший "Куди веде вулиця Леніна" цього збірника показово розпочато цитатою останнього президента Чехословаччини та першого президента Чехії Вацлава Гавела: "Якщо людина живе в оточенні тоталітарної пропаганди і не помічає її, значить пропаганда досягнула своєї мети". 
У збірнику викладено правові засади перейменування площ, проспектів, вулиць, провулків, проїздів, скверів, бульварів, парків населених пунктів. Видання корисне, зокрема, працівникам селищних та міських рад для ліквідації символів радянського тоталітаризму, якими є імена осіб, причетних до організації Голодомору та політичних репресій, а також планували, організовували та здійснювали збройну боротьбу спрямовану на ліквідацію української державності. Також уміщено перелік понад 60 таких осіб зі стислими біографічними довідками. Методичний збірник підготовлено на виконання Указу Президента України "Про деякі заходи щодо унормування питань опису, порядку використання і захисту державних символів України" від 23 серпня 2014 р. № 667/2014, Указу Президента України "Про додаткові заходи щодо вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932–1933 років в Україні" від 12 червня 2009 р. № 432/2009; доручення віце-прем’єр-міністра України від 26 червня 2014 р. №1/10-1715.
Зацікавилися? Посібник перебуває у вільному доступі за посиланням: https://old.uinp.gov.ua/sites/default/files/perejmenuvannja-vulyc.pdf

Немає коментарів:

Дописати коментар