суботу, 2 березня 2024 р.

Вулиця Катерини Ступницької

Із циклу "Прочитання вулиць"

Ву́лиця Катерини Ступни́цької — вулиця в Солом'янському районі м. Києва (сучасна назва - з 2022 року)

Підстава для перейменування: на честь українського військового медика, Героя України Катерини Ступницької
Рішення Київської міської ради: від 8 грудня 2022 року № 5857/5898 «Про перейменування вулиці Уляни Громової у Солом'янському районі міста Києва»

Місцевості: Олександрівська слобідка, Пронівщина
Розташування: Пролягає від Олексіївської вулиці до Дачної вулиці. Прилучається Кишинівська вулиця (двічі) та проїзд (без назви) до проспекту Валерія Лобановського

Попередня назва (1953 – 2022): на честь радянської підпільниці, Героя Радянського Союзу Уляни Громової
Первісна назва (на межі 1940–50-х рр. – 1953): 480-та Нова вулиця

Катерина Ступницька (1996 – 2022), український військовий медик, сержант Збройних сил України. З 2016 року - санінструктор медпункту 3-го механізованого батальйону в 14-й ОМБр. Неодноразово була на передовій в зоні ООС. У боях при смт Макарів Київської області на початку широкомасштабного російського вторгнення самовіддано рятувала українських танкістів під шквальним вогнем противника. Загинула 10 березня 2022 року від ракетно-бомбового удару.

Нагороди
Звання «Герой України» з удостоєнням ордена «Золота Зірка» (19 березня 2022, посмертно) — за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі.

Життєпис
Народилася 11 квітня 1996 року у селі Залізниця Рівненської області. Закінчила Дубенський медичний коледж. Першим місцем роботи був фельдшерсько-акушерський пункт у селі Даничеві Рівненської області.
Згодом дівчина уклала контракт для проходження військової служби. З 2014 року на передовій неодноразово рятувала життя захисників і захисниць України.
З 2016 року проходила військову службу на посаді санітарного інструктора медичного пункту 3-го механізованого батальйону в 14-й окремій механізованій бригаді у місті Володимирі Волинської області. Неодноразово, з нетривалими відпустками, була на передовій в зоні ООС. У вересні 2021 року продовжила контракт ще на рік.
10 березня 2022 року тривали важкі бої за визволення смт Макарів Київської області, захопивши яке, ворог мав намір оточити Київ з заходу. Ворожа артилерія не вщухала ні на хвилину, та українських воїнів це аж ніяк не зупиняло, вони нещадно нищили окупантів — одна за одною ворожі машини спалахували від влучних пострілів. Противника відкидали все далі й далі, звільняючи такий важливий населений пункт. Під час бою підбили екіпаж танка командира першої роти.
Дівчина, не задумуючись, помчала за пораненими. Під шквальним вогнем противника змогла евакуювати всіх — і командира, і членів екіпажу. Дівчина оперативно надала першу медичну допомогу і вивезла танкістів для подальшої евакуації у безпечне місце. Сама ж одразу повернулась до підрозділу.

"Катя на собі цілий день виносила «двохсотих» і «трьохсотих». Таке маленьке дівчатко таких дядьків витягувало і під такими обстрілами — я б не повірив, якби сам не бачив. Зокрема, і командира взводу. Поранених евакуювали на машинах до лікарень. Вона реально безстрашна була, такий сильний дух у неї", — згадував танкіст 14-ї ОМБр Василь Швець.

Щойно увечері з’явилась мінімальна надія хоча б на півгодини спокою — окупанти завдали низку ракетно-бомбових ударів по периметру. Пряме потрапляння у будівлю, яка слугувала медичним штабом, не залишило Катерині шансів на життя.
Фото О. Михайлика. Старий
трьохсотрічний дуб на вул. Катерини Ступницької
Прощання з Катериною Ступницькою відбулося 11 березня 2022 року у місті Корець Рівненської області. 12 березня 2022 року її поховали у рідному селі.

Вшанування пам'яті
19 березня 2022 року указом Президента України Катерині Ступницькій було присвоєно звання Героя України посмертно. Пам’ять героїні гідно вшановано. 1 вересня 2022 року її ім’ям назвали школу, де навчалась військова медикиня. У жовтні 2022 року на честь Катерини Ступницької перейменовано колишні вулицю і провулок Пушкіна у м. Корець на Рівненщині. Також 8 грудня 2022 року вулицю Уляни Громової в Солом'янському районі м. Києва було перейменовано на честь Катерини Ступницької.

Посилання на статті у медіа про Катерину Ступницьку:

Джерело: за матеріалами Вікіпедії.

Немає коментарів:

Дописати коментар