вівторок, 23 квітня 2024 р.

Хутір Відрадний

Із циклу "Історія твого району"

Хутір Відрадний - історична місцевість у Солом'янському районі, колишнє поселення. Попередник одного з перших і найбільших житлових масивів Києва - Відрадного. Хутір знаходився неподалік сучасної станції метро «Берестейська», вздовж вулиці Волноваської та провулку Юрія Матущака.

1914 року дворянин Костянтин Яниховський придбав землю площею 12 десятин. Він представив план майбутнього дачного селища в Київську повітову земську управу, яка видала йому дозвіл на влаштування селища. Назву "Відрадне" йому надав сам Яниховський. Він розбив землю на 83 ділянки та розпродав під забудову. Ділянки могли купувати лише особи російського походження.

У радянський час поширився переказ, згідно з яким назва походить від перебування поблизу, в казармах залізничного батальйону, козаків зі станиці Відрадна на Кубані (або полку, який доти дислокувався в цій станиці). Та як йшлося вище, назву надав засновник. Можна припустити, що Яниховський, надаючи назву селищу, відштовхувався від слова "відрада", яке є одним із синонімів слів "хороший", "приємний".
Селище складалося з двох поздовжніх вулиць і трьох поперечних провулків. Одна із поздовжніх вулиць від часу заснування селища у 1914 році і до 1955 року мала назву Костянтинівська, від імені засновника, Костянтина Яниховського. Через початок Першої світової війни та революційні події 1917–1920 років було забудовано лише деякі ділянки. Більшість із них забудувати так і не встигли.

12 жовтня 1923 року хутір Відрадний було включено до складу Києва. 1924 року у хуторі Отрадне (так його називали в тогочасних документах) мешкало 36 жителів, а 1926 року тут було 44 садиби (володіння) і лише 11 будинків (житлових приміщень). Населення становило 58 осіб. У 1930–1940-х у селищі налічувалося близько 15 будинків.

Наприкінці 1930-х-на початку 1940-х років біля південної частини хутора виникає промислова забудова, яку було знищено у 1943-1944 роках.
У 1950-х роках місцевість навколо хутора Відрадний забудована промисловими підприємствами.

Упродовж 1960-х хутір повністю поглинула промислова забудова сусіднього масиву Відрадний, який і успадкував назву хутора. Тоді ж зникла і паралельна Костянтинівській вулиця Пушкінська. Про колишній хутір нагадує лише вулиця Волноваська, напрям якої не змінився з 1914 року.

Джерело: За краєзнавчими матеріалами Олександра Михайлика

Немає коментарів:

Дописати коментар