вівторок, 28 травня 2024 р.

Експонат краєзнавчий. Предмет побуту, який став символом

Започатковуємо нову рубрику - експонат краєзнавчий. Перший допис буде присвячено предмету побуту, який став символом незламності - Бородянському півнику.


Одним із символів незламності України став Бородянський півник - керамічний куманець, що вцілів на шафці попри те, що більша частина багатоповерхівки, де він був, була зруйнована. Його було виявлено після деокупації Бородянки у квітні 2022 року, а саме фото шафки і півника облетіло весь світ. Сам предмет декоративно-ужиткового мистецтва разом із шафкою його власниця Надія Сватко передала до Національного музею Революції Гідності. Таких півників почали дарувати поважним гостям, зокрема Борісу Джонсону.

Інтерес до півника спонукав дослідити історію виробу. Цей глечик виготовляли на Васильківському майоліковому заводі (м. Васильків Київської області; засновано 1928 року). Майоліка - розписна кераміка, вкрита поливою. Загалом завод виробляв бл. 60 зразків керамічних виробів). Куманці у вигляді півника виготовляли від початку 1960-х до 1980-х років. Авторами виробу є скульптори Валерій та Надія Протор'єви. До речі, більше про кераміку можете дізнатися з книги "Розповіді про кераміку" на фото, зі сторінок якої півник ніби зійшов.

Завод-виробник збанкрутував 2002, 2005-го на його базі створили приватне підприємство, що припинило діяти 2019-го. Ну а 2022 року інтерес до півника, та й взагалі до виробів Васильківського майолікового заводу, неабияк зріс. Цікаво, що 2022 року скульптуру велетенського півника - її збільшену копію - створив харківський скульптор Олександр Сердюк у місті Березне на Рівненщині.

Півниками охоче прикрашали свої оселі люди по всій Україні, не винятком були й кияни. Тож з-поміж колекції предметів декоративно-вжиткового мистецтва 1960-х-1980-х років, що представлені у Центральній районній бібліотеці імені Григорія Сковороди, нещодавно з'явився і півник. Його передала київська родина Мегедь, вдома у якої багато десятиліть зберігався виріб. Щира подяка за подарунок!

Немає коментарів:

Дописати коментар