середа, 29 травня 2024 р.

Провулок Мар'яна Гаденка

Із циклу "Прочитання вулиць"

Фото О. Михайлика
Сучасна назва (з 2024): провулок Мар’яна Гаденка

Підстава для перейменування: на честь українського композитора, поета-пісняра, телеведучого, Народного артиста України Мар’яна Гаденка
Рішення Київської міської ради: від 18 січня 2024 року № 7606/7647 «Про перейменування провулку Федосєєва у Солом'янському районі міста Києва»

Місцевість: Батиєва гора
Розташування: пролягає від вулиці Архітектора Вишневського до Локомотивної вулиці.

Попередня назва (кінець 1950-х-початок 1960-х-2024): провулок Федосєєва, на честь російського революціонера-марксиста Миколи Федосєєва.
Первинна назва: не було, доти безіменний проїзд, що сполучав сусідні вулиці

Мар'ян Ілліч Гаденко (15 вересня 1955, Сторожинець, Чернівецька область — 3 грудня 2021) — український композитор, поет-пісняр, народний артист України, телеведучий на загальнонаціональному телеканалі «Перший», виконавець власних пісень, засновник та організатор міжнародних і національних музичних фестивалів та конкурсів «Доля», «Прем'єра пісні», «Соловейко України», «Осіннє рандеву», «Рідна мати моя» та інших.

Життєпис

Народився 15 вересня 1955 року в місті Сторожинець неподалік Чернівців. Дитинство і молодість пройшли у Сторожинці, де навчався в музичній школі, та Чернівцях (куди переїхав зі Сторожинця після закінчення 8 класів середньої школи №1).

Після завершення строкової військової служби в Балтійському флоті Військово-морського флоту СРСР з 1977 року розпочалася його служба в правоохоронних органах Чернівців. На цю посаду його було призначено завдяки рекомендації дружини Ольги, коли спочатку їй (молодому, талановитому викладачу історії) запропонували працювати в міліції. Через декілька років у свої двадцять п'ять Мар'ян Гаденко вже став наймолодшим в історії України начальником відділу боротьби з розкрадання соціалістичної власності міста Чернівці.

Під час служби в органах внутрішніх справ він закінчив у 1982 році Чернівецький державний університет, здобувши фах економіста. Протягом десяти років (1988–1998) служив у Львові на посаді начальника відділу боротьби з організованою злочинністю на Львівській залізниці. Усього прослужив в органах внутрішніх справ 27 років. На пенсію пішов з посади заступника командувача внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ України.

Після смерті телеведучої Тамари Володимирівни Щербатюк, яка була авторкою та ведучою програми «Надвечір'я» — почала виходити в ефір програма «Надвечір'я. Долі», автором та ведучим якої став Мар'ян Гаденко. В рамках телепрограми створив цикл програм про українців в Європі, відвідавши Румунію, Литву, Францію, Німеччину, Австрію та ін. З 1998 працював, творив та мешкав у Києві.

У своєму доробку має понад десяти аудіоальбомів і компакт-дисків: «Зорепад», «Зорепад-1», «Зорепад — 2», «Зорепад −3», «Пісенне джерело», «Доля», «Моя пісня — моя доля», «Живу - люблю», «Все минуло...», «Пісенна іскра любові», «З отчої криниці» (присвячений пам'яті сина Володимира, який трагічно загинув 13 травня 2007 року.

Помер вранці 3 грудня 2021 від серцевого нападу. Похований 5 грудня 2021 року в місті Сторожинець поруч з могилою сина Володимира.
18 січня 2024 року Київська міська рада перейменувала провулок Федосєєва на провулок Мар’яна Гаденка.

Нагороди та звання:
  • 1997 — почесне звання «Заслужений артист України»
  • 1999 — почесне звання «Народний артист України»
  • 2006 — орден «За заслуги» III ступеня
  • 2015 — орден «За заслуги» II ступеня
Лауреат та дипломант ряду фестивалів, мав відзнаки МВС та Української Секції Міжнародної Поліцейської Академії.

Немає коментарів:

Дописати коментар