четвер, 23 травня 2024 р.

У столиці демонструють виставку про архітектуру Києва

Нещодавно в артпросторі «Мистецтво без меж» Галерея мистецтв "Лавра" розпочався новий проєкт «Вічне місто», присвячений неповторній та чарівній красі української столиці.
«Київ завжди вражав митців своєю багатовіковою грандіозністю та затишком водночас, недарма Бальзак назвав його "другим Римом". Саме в Києві гармонійно поєднується божественне та містичне — дзвони соборів та таємничі Лиса гора, Будинок з химерами та замок Річарда з привидами. Все це є звичною буденністю для киян, які живуть своїм повсякденним життя і не помічають, наскільки місто впливає на їх характер, світогляд та широту мислення…» — розповідають у галереї «Лавра».
За їхніми словами, багато відомих творчих особистостей, потрапляючи вперше на київські пагорби, втілювали у своїх роботах неповторну ауру вічного міста Києва, надихаючись п’янким ароматом квітучого бузку та каштанів.

До експозиції «Вічне місто» увійшли графічні твори архітектора і художника Євгена Камшия, присвячені відомим київським пам’яткам, зокрема: Будинку з Химерами, Замку Річарда, Київському пасажу, Хрещатику, Костелу Святого Миколая, які передають неповторну атмосферу Духу старого Києва.
«Саме архітектура міста, на думку автора графічних робіт Євгена Камшия, формує простір, впливає на духовність, світогляд та рівень розвитку людей, які живуть в ньому. Архітектура виражає рівень культури та цивілізованості суспільства, вважає автор. Унікальні київські фонтани, арки, оригінальні будівлі, шпилі, фасади та деталі архітектурного декору створюють неповторну унікальність Києва, і це відрізняє його від всіх інших мегаполісів», — вважають куратори проєкту.

У своїй серії київської графіки, художник прагне не лише відтворити красу нашого міста, але й звертається до сучасників та привернути увагу містян та ту красу, що їх оточує, щоб змінити ставлення пересічних людей до того культурного надбання, яке вони успадкували від попередніх поколінь.
Твори сучасного митця доповнює два твори живопису корифеїв українського мистецтва — Миколи Глущенка та Сергія Шишка.

Довідка.
Микола Глущенко (1901-1977) — визначний український живописець. Відомий своїми пейзажами в стилі імпресіонізм. Роботи зберігаються в Національному художньому музеї України. Лауреат Державної премії України ім. Т. Г. Шевченка, Народний художник СРСР. Жив і творив у Берліні, Парижі, Києві.
Сергій Шишко (1911-1997) — видатний український художник, майстер пейзажу та натюрморту, учень Федора Кричевського. Жив і працював в Києві.
Твори митця зберігаються в Національному художньому музеї України. Лауреат Державної премії України ім. Т. Г. Шевченка. Почесний громадянин Києва.
Євген Камший (1959). Закінчив архітектурний інститут. З 1986 року живе та працює в Україні, в Чернівцях і Києві архітектором, дизайнером, художником. Лауреат Люксембурзької мистецької премії 2019 за серію графіки «Сім гріхів»; Лауреат Люксембурзької художньої премії 2022 за диптих «Правда та брехня»; призер конкурсу Goldin time talent (United Kindom) за диптих «Правда та брехня». Роботи знаходяться в приватних колекціях в Україні, Румунії, Чехії, Болгарії, Туреччини.

Коли: до 10 червня
Де: вулиця Лаврська 7-Б
Вартість вхідного квитка: 100 грн.

Немає коментарів:

Дописати коментар