неділя, 1 вересня 2024 р.

Історія Солом'янського району у фотографіях. Інститут цукрових буряків, 1947 рік

На рідкісній фотографії 1947 року - головний корпус Інституту цукрових буряків. Єдина капітальна споруда на Олександрівській слобідці, зведена до 1917 року.

До появи цієї споруди інституту має стосунок Григорій Гладинюк,видатний київський купець і підприємець. Він був відомим благодійником — підтримував училище сліпих, допомагав бідним студентам, заснував лікарню для хронічно хворих, створив заклад «Крапля молока», що опікувався немовлятами. Перед смертю він заповів 60 тис. рублів для створення притулку-ясел. Окрім того, на кошти, що залишилися від його статків, мали утримувати притулок для дітей віком до чотирьох років, яких покинули батьки.

 У квітні 1913 року Міська дума відвела незабудовану ділянку площею 2,5 десятини між селищем Олександрівська слобідка та Клінічним містечком. Проект триповерхової цегляної будівлі розробив київський архітектор Микола Янішевський. Планували насадити тут фруктовий сад і створити молочну ферму. 30 травня 1914 року було урочисто закладено головну будівлю притулку-ясел ім. Григорія Гладинюка. У церемонії взяли участь Київський, Подільський та Волинський генерал-губернатор Федір Трепов, міський голова Іполит Дьяков, представники благодійних товариств. Митрополит Флавіан здійснив відправу з нагоди закладення споруди. У вересні 1915 року будівництво було завершено.

Проте початок Першої світової війни завадив втілити заповіт Григорія Гладинюка. Під час війни тут було розміщено шпиталь для поранених воїнів. 1922 року у споруді розташувався Інститут селекції. Нині це Інститут біоенергетичних культур і цукрових буряків. На території встановлено пам’ятник цукровому буряку. У пам’ять про благодійний проект Григорія Гладинюка йому на фасаді будівлі встановлено меморіальну дошку.

Фото, яке публікуємо - з фондів ЦДККФ України ім. Пшеничного. Вперше опубліковано 2020 в книзі Семена Широчина та Олександра Михайлика "Невідомі периферії Києва. Солом'янський район". 


 

Немає коментарів:

Дописати коментар