пʼятниця, 4 жовтня 2024 р.

Ювілейна монета "Василь Липківський"

27 листопада 2014 року введено в обіг ювілейну монету "Василь Липківський", випущено до 150-річчя від дня народження Василя Липківського - видатного церковного діяча, першого Митрополита відродженої 1921 року Української Автокефальної Православної Церкви, життя якого тісно пов'язане із нашим районом.

Пам'ять про Василя Липківського у нашому районі вшанована - на фасаді церкви Покрови Пресвятої Богородиці йому встановлено меморіальну дошку. 26 квітня 2007 на його честь перейменовано вулицю поряд із храмом (рішення про перейменування опубліковане лише 18 січня 2012). На місці будинку, де Василь Липківський жив у 1934-1937 роках, встановлено пам'ятний знак.

Тираж монети - 20 000 одиниць, метал - нейзильбер (сплав міді з 5—35 % нікелю і 13—45 % цинку), що іноді називається "нове срібло" або "Нікелеве срібло".

На аверсі монети розміщено: угорі малий Державний Герб України та напис півколом «НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ»; у центрі композицію: в обрамленні тернового вінця, що символізує трагічну долю Василя Липківського, стилізоване зображення Євангелія на тлі Софійського собору в Києві, настоятелем якого був митрополит, логотип Монетного двору Національного банку України (праворуч), унизу — рік карбування монети «2014» та номінал — «ДВІ ГРИВНІ».
На реверсі монети розміщено: портрет Василя Липківського, з обох боків від якого зазначені роки його життя, — «1864» та «1937», угорі півколом — напис «МИТРОПОЛИТ ВАСИЛЬ ЛИПКІВСЬКИЙ».

Монета - з особистої колекції Олександра Михайлика, письменника-краєзнавця, провідного бібліотекаря з краєзнавчої роботи нашої бібліотеки. 
 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар