пʼятниця, 20 вересня 2024 р.

Пам'ятник Митрополиту Василю Липківському. Пошук і знахідка місця будинку, де жив Митрополит

У одному із попередніх дописів йшлося про відкриття та освячення за участю духовенства Православної церкви України 14 вересня 2024 року у Києві, в Солом'янському районі, на Олександрівській слобідці, пам'ятника Митрополиту Василю Липківському на місці будинку, де той жив у 1934-1937 роках і де був заарештований 22 жовтня 1937 року. І куди він вже не повернувся...

Що передувало цій події? Навесні 2023 року онук Митрополита, Костянтин Липківський, повідомив диякону Андрію Ковальову, голові громадської ініціативи "Історія УАПЦ" про те, що останні роки життя Василь Липківський жив на околиці Києва, на Олександрівській слобідці, на вулиці Дачній, 8. Туди його 1934 року з Солом'янки силоміць переселила влада. У Андрія Ковальова майже одразу (тоді ж, навесні 2023 року) виник задум знайти те місце і якимось чином позначити його - каплицею або пам'ятним знаком. 

23 липня 2023 року він звернувся до знаного краєзнавця та дослідника історії Києва, а тепер вже і провідного бібліотекаря з краєзнавчої роботи Центральної районної бібліотеки імені Григорія Сковороди, Олександра Михайлика, з проханням допомогти віднайти місце. І вже 27 липня було здійснено вихід на місцевість.

Далі Олександр Михайлик прямою мовою розповість про історію пошуків цього пам'ятного місця, про те як він на підставі роботи із давніми картами і аерофотознімками, співставленням їх із сучасними мапами, працюючи з архівними та музейними матеріалами, після тривалих пошуків все ж знайшов те що шукав.


"Отже, одразу після того, як до мене звернувся Андрій Ковальов та повідомив адресу - Дачна, 8, я відповів йому, що знаю, де це, що це сучасна вулиця Григорія Кочура і слід лише з'ясувати, на місці якого сучасного будинку він був. Але доти я не знав про факт мешкання на вулиці Дачній Василя Липківського, тож і для мене це було відкриття. Я написав, що скористаюся німецькою аерефотозйомкою 1943 року та американськими супутниковими знімками 1962 та 1968 років. І висловив припущення щодо знесення будинку ще у 1970-х. Адже у першому кварталі є дві 9-поверіхвки - №4, побудована 1981 та №6, побудована 1975. 

До речі, я одразу ж відкинув припущення Андрія щодо того, що адреса будинку (Дачна, 8), де жив Митрополит, відповідає місцю, де стоїть сучасний будинок №8. Чому я одразу знав, що це неможливо? Після знесення у 1970-х більшості малоповерхової забудови нумерація змістилася. Але залишилася важлива підказка - одразу після сучасного будинку №8 стоїть приватний будинок №16! Тобто він зафіксував ще попередню нумерацію! Відтак було зрозуміло - шукати місце старого будинку №8 слід у іншому кварталі. 

Втім, і з мого боку початково була помилка - я спершу вважав, що сучасний будинок №4 стоїть на місці старих будинків №4 та №6, а от садиба №8 була наріжною із вулицею Преображенською, тому старий будинок №8 стояв на місці сучасного №6, ближче до будинку №27 на вулиці Преображенській. Втім, багатоденна робота із супутниковими та аереофтознімками переконали мене - якщо після сучасного №8 йде №16, а на його місці у 1930-х існувала лише одна садиба, місце будинку №8 слід шукати ближче до сучасних будинків №6 або навіть №4. Бо наріжній ділянці відповідали старі садиби №12 та №14".

Аерофотознімок 1934 року, будинок на вулиці Дачній, 8. Саме тоді у будинок силоміць переселяють митрополита

"Пошуки тривали. Ускладнювалися вони тим, що на старих картах і планах відсутня нумерація будинків. Тож потрібно було її відтворити? Але як? Тут також стали в нагоді аерофотознімки, але вже часів Другої світової. Особливо - знімок за січень 1944 року, де завдяки снігу і відсутності рослинності було чітко видно не лише будинки, а й  - що найважливіше - межі садиб!"

"Далі, завдяки накладенню аерофотознімку 1944 року на сучасну карту, вдалося не лише відтворити стару нумерацію, а й прив'язати її до сучасної. Це відтворення остаточно спростувало поширену раніше думку, що старий №8 відповідає сучасному будинку з таким же номером. Старий №8 відповідає сучасному №4".

"Я показав Андрію усі ці карти, розповів про свої пошуки і ми поїхали на місце. Після звіряння з картами ми підійшли до південного краю будинку №4. Тут на нас спіткало приємне відкриття - будинок №4, який звели 1981 року, побудували зі значним відступом від вулиці. Сама ж вулична лінія, її ширина, не змінилися з 1930-х років! І - місце будинку №8, де й жив Митрополит - виявилося незабудованим! Там був доволі захаращений газон між хідником та проїжджою частиною вулиці. Андрій показав ескіз пам'ятника, який на той момент вже існував, і ми одразу уявили, як він там виглядатиме. Ми подякували один одному за пошуки, а вже у жовтні 2023 року Андрій Ковальов оголосив збір коштів на створення та монтаж пам'ятника. І минуло менше року - наприкінці літа 2024 року пам'ятник було змонтовано, а 14 вересня 2024 року - урочисто освячено та відкрито! Тепер вже усі знають, що саме на тому місці стояв будинок, де й жив у 1934-1937 роках Митрополит Василь Липківський".

Додамо, що вулиця з часу розпланування Олександрівської слобідки на початку 1910-х років називалася Дачна до 1984 року, коли її перейменували на Олександра Пироговського. А з 2023 року це вулиця Григорія Кочура.


Аерофотознімок 1944 року. Межі садиб нанесено Олександром Михайликом і на підставі цього відтворено нумерацію


Сучасна (зелені цифри) та історична (червоні цифри) нумерація. Червоний трикутничок поряд із №8 - пам'ятник. 


Супутниковий знімок 1962 року. Тодішня нумерація (червоні цифри) та будинок №16 (зелена цифра), який зберіг стару нумерацію.


На жаль, ми не маємо фотографій старого будинку, де у 1934-1937 роках жив Митрополит.. Але є одне старе фото вулиці Василя Овсієнка, розташованої неподалік. Подібною була і забудова вулиці Дачної.

Будинок на вулиці Василя Овсієнка (праворуч), фото початку 1960-х. Так або приблизно так виглядав і будинок на Дачній, 8, де жив Митрополит

А загалом забудова Олександрівської слобідки історично виглядала так. Єдиний будинок, що зберігся відтоді - у Клінічному провулку. Його збудовано ще 1905 року.

Саме на цьому місці стояв будинок за адресою вулиця Дачна, 8. Ліворуч - сучасний будинок за адресою вулиця Григорія Кочура, 4.

Увести
Ви надіслали

Немає коментарів:

Дописати коментар