середа, 9 жовтня 2024 р.

Вулиця Професора Павловського

Із циклу “Прочитання вулиць”

Вулиця Професора Павловського. Джерело: google.com
Сучасна назва (з 2024): вулиця Професора Павловського

Підстава для перейменування: назва на честь науковця, економіста, професора Михайла Павловського
Рішення Київської міської ради: від 19 вересня 2024 року № 12/9820 «Про перейменування вулиці Боткіна у Солом’янському районі міста Києва »

Місцевість: Шулявка
Розташування: пролягає Борщагівської вулиці до Політехнічної вулиці

Попередні назви (1949-1952): Польовий провулок, (1952-2024): Боткіна
Первинна назва (початок XX ст.-1949): Бондаренківський провулок

Михайло Антонович Павловський (13 березня 1942, село Ружична, Хмельницький район, (нині частина міста Хмельницький) Хмельницька область — 26 лютого 2004, місто Київ) — український державний діяч, науковець-механік, економіст. Професор, доктор технічних (1977 рік) та економічних наук (1997 рік). Заслужений діяч науки і техніки України, академік Академії технологічних наук України, академік ряду міжнародних академій.

Життєпис
Народився у 1942 році в незаможній родині селян на Хмельниччині.

Один з ініціаторів створення і перший декан факультету авіаційних та космічних систем в Національному технічному університеті України «КПІ». Засновник і перший директор Міжгалузевого НДІ проблем механіки «Ритм».

Понад 25 років — завідувач кафедри теоретичної механіки в НТУУ КПІ. Творець власної наукової школи з гіроскопів, навігаційних приладів і комплексів. Став першим доктором наук в Україні у галузі гіроскопів і навігаційних комплексів. Його підручник з теорії гіроскопів був першим галузевим підручником у світі. Під керівництвом Павловського розроблено унікальне обладнання для наземних випробувань ракетно-космічного комплексу «Енергія-Буран», а після Чорнобильської аварії — дистанційно керовані роботизовані комплекси для проведення робіт з радіоактивними матеріалами.

Розробник економічної теорії перехідного періоду та її українського контексту. Докторська дисертація Михайла Павловського з економічної теорії стала першою на пострадянському просторі, яка була присвячена стратегії економіки перехідного періоду. Ввів поняття стійкості економічної системи, що дозволяє дослідити механізми розвитку міжнародних фінансових криз.
Автор понад 450 друкованих праць, серед яких 24 книжки (монографії, підручники, навчальні посібники). Підготував 12 докторів наук і 50 кандидатів наук. Автор 80 винаходів.
У 1992 році був Міністром промисловості України.
Народний депутат України ІІ, ІІІ та IV скликань Верховної Ради України. Був Головою комітету з ядерної політики та безпеки.

Помер після важкої хвороби на 62-му році життя 26 лютого 2004 року. Похований разом з дружиною на Байковому кладовищі
19 вересня 2024 року вулицю Боткіна в Солом'янському районі перейменовано на вулицю Професора Павловського.

Немає коментарів:

Дописати коментар