понеділок, 7 жовтня 2024 р.

Видатні імена Солом'янського району. Аттила Могильний

Ми нещодавно започаткували нову краєзнавчу рубрику. У ній будемо розповідати про видатних особистостей, життя і діяльність яких пов'язана із нашим районом.

Сьогоднішній наш допис буде присвячено знаковому поету-вісімдесятнику, дитячому письменнику, перекладачу Аттилі Могильному, який все своє життя мешкав на житловому масиві Відрадний.


Пам'ять про письменника вшанована - на Відрадному, поряд із будинком на вулиці Миколи Василенка, де він мешкав, з 19 квітня 2018 року існує вулиця Аттили Могильного.

Народився Аттила Могильний 16 вересня 1963 року в Києві. Його батько – поет Віктор Могильний, відомий під творчим псевдонімом Віть Вітько, мешкав на Чоколівці, в будинку на вулиці Академіка Возіанова, 10 (знесено на початку 1960-х). Матір - Аврелія Могильна, українська угорка з Ужгорода. Своє ім’я Аттила отримав саме завдяки угорському корінню. Аттила закінчив філологічний факультет Київського університету. Згодом там же і викладав, пізніше викладав на україністиці у Варшавському університеті. Укладач неформального часопису «Абаба-галамага» (1991).
Раптово помер у віці 44 років, 3 вересня 2008 року, уві сні.

За життя Могильного вийшло всього дві збірки його поезій: "Турмани над дахами" 1987 року та "Обриси міста" 1991. Збірка "Київські контури" вийшла в 2013, видана Іваном Малковичем. Також 2013 видано книгу "Нічні мелодії".
Аттила Могильний відомий як дитячий письменник. Він написав книги: "Мавка і Мурашиний князь" (1990; перевидано Іваном Малковичем 2006); "Мавка з кришталевого палацу" (1990); "Замок Річарда Левине Серце" (1991).

Немає коментарів:

Дописати коментар