вівторок, 25 червня 2024 р.

Краєзнавча лекція №13 "Казенні дачі"

26 червня у Центральній бібліотеці Солом’янки імені Григорія Сковороди відбудеться 13-та краєзнавча лекція з циклу «Солом’янка. Історія твого району» від провідного бібліотекаря з краєзнавчої роботи, києвознавця Олександра Михайлика. Лекцію буде присвячено місцевості Казенні дачі.

Казенні дачі виникли у 1850-х роках як дачна місцевість на казенних землях - звідси й походить назва. Невдовзі, вже у 1870-х-1880-х, ця місцевість стає і районом промислових підприємств, найбільшим із яких був завод Гретера.
Важливою сторінкою в історії Казенних дач була чеська громада, яка сформувалася завдяки приїзду на завод Гретера чеських інженерів. Дізнаємося про унікальну фабрику грамплатівок Йосифа Іїндржишека, парк "Стромовка", витоки київського футболу та про видатних чехів, пов'язаних із Казенними дачами.
У 1920-х роках в межах Казенних дач виникло селище Жовтнівка - одне з перших робітничих селищ Києва радянської доби. З'ясуємо, де саме воно існувало, коли зникло і що нині на його місці. У 1930-х роках тут було спорудженно школу №71, що має дуже цікаву історію з точки зору архітектури. Дізнаємося, які ще споруди зведено у той час.
У другій половині 20 століття дачний характер поселення остаточно зник, розчинившись у багатоповерховій забудові. Нині це переважно район багатоповерхівок, промислова забудова і великі торговельні центри. Втім, окремі фрагменти історичної забудови кінця 19-початку 20 століття - як дачної, так і промислової, вціліли.
Серед нерукотворних пам'яток давнини Казенних дач - вікові дуби, залишки давньої діброви - окремі з них мають вік 300 і більше років.

Зацікавились темою? Запрошуємо на лекцію!

Немає коментарів:

Дописати коментар