вівторок, 18 червня 2024 р.

Експонат краєзнавчий. Фарфорові вироби у колекції бібліотеки

Сьогоднішній допис нашої нової рубрики присвячено фарфоровим виробам, які є у колекції бібліотеки. Розповімо про фарфорові куманці та карафи 1960-х-1980-х років.


На першому фото - ліворуч куманець "Півник", навколо якого - 4 чарки "Рибки", у центрі - карафа "Риба" та 6 чарочок "Рибки". Бібліотека має два таких набори. Свого часу ці вироби прикрашали чи не кожну оселю, були дуже популярними. Це вироби заводу у місті Полонне (Хмельницька область). Праворуч - розписний куманець, оздоблений рослинними та квітковими орнаментами, виготовлений на заводі у місті Коростень (Житомирська область).

На окремому фото - куманець "Козак і козачка". На жаль, відсутність клейма на дні не дало змогу з'ясувати, на якому фарфоровому заводі виготовлено виріб.

Кияни охоче купували такі вироби і вони одразу ставали прикрасою оселі. Їх рідко використовували за призначенням, але майже завжди - як оздоба кімнати.

Тож з-поміж колекції предметів декоративно-вжиткового мистецтва 1960-х-1980-х років, що представлені у Центральній районній бібліотеці імені Григорія Сковороди, нещодавно з'явився і цей фарфоровий посуд.
Його передала київська родина Мегедь, вдома у якої багато десятиліть зберігалися вироби.
Щира подяка за подарунок!

Немає коментарів:

Дописати коментар