субота, 22 червня 2024 р.

Історія Солом'янського району у фотографіях. Олександрівська слобідка у фільмі "Вулиця молодості"

Маловідомий фільм 1958 року "Вулиця молодості" Одеської кіностудії цінний місцями фільмувань - це Олександрівська слобідка та Першотравневий масив, що саме тоді активно споруджувався. Попередній допис було присвячено сценам, знятим на Першотравневому масиві. У цьому дописі йтиметься про сцени, зняті на Олександрівській слобідці.


Цю сцену зняли на вулиці Освіти. Попереду - будинок №14, споруджений у 1950 році за проєктом архітекторки Людмили Шкаруби. З 1950 по 2008 у ньому працювала центральна районна бібліотека. Будинок знесено у 2018 році. Частина паркану на передньому плані збереглася. Кулі на стовпчиках паркану втрачено ще у 1970-і.


Попередня сцена відзнята біля паркану. Ця його частина збереглася.


Квартал двоповерхових гуртожитків для робітників будівельних трестів забудовано на початку 1950-х. Двоповерхові гуртожитки знесено ще наприкінці 1980-х. Триповерхівку на другому плані - у 2010-х. На її місці - багатоповерхівка за адресою вулиця Освіти, 16-А.


Цей гуртожиток виходив фасадом на вулицю Червонозоряну (нині проспект Валерія Лобановського) і мав адресу вулиця Червонозоряна, 17. У цьому кадрі - дворовий фасад будинку.


У цьому кадрі - бічний фасад, балкон із колонами та вхід до гуртожитку.


Цю сцену знято з фасадного боку будинку - праворуч за кадром - вулиця Червонозоряна, майбутній проспект Валерія Лобановського.

Немає коментарів:

Дописати коментар