четвер, 6 червня 2024 р.

Стрекаловка

Із циклу "Історія твого району"

План садиби. З архіву В. Невзорова

Стрекаловкою називалася місцевість навколо Солом’янської церкви Покрови Пресвятої Богородиці. Садиба на вулиці Новостроєнській, 22 (згодом — вулиця Мстиславська, Островського, нині — Скрипника) наприкінці ХІХ ст. належала Олександру Пустинському. Проте за садибою й місцевістю загалом закріпилася назва Стрекаловка на честь зятя Пустинського, Михайла Стрекалова.

Михайло Стрекалов, Олександр Пустинський, Лідія Стрекалова (Пустинська). З архіву В. Невзорова

Фасад будинку. З архіву В. Невзорова

Головна будівля садиби, збудована 1894 року, знаходилася перед сучасним будинком № 5 на вулиці Стадіонній. Самої вулиці тоді ще не існувало. За садибою починався глибокий яр, що тягнувся від Залізничної колонії аж до теперішньої вулиці Дениса Монастирського. Садиба Стрекалових
була великою, навколо будинку розкинувся фруктовий сад, також було багато акацій, каштанів, а над самим яром росли дві величезні вікові липи. До входу вела алея, обсаджена трояндами. У будинку була багатюща бібліотека.

З 1910 року садибою володів зять Олександра Пустинського, Михайло Стрекалов, а з 1911 року - Лідія Олександрівна Стрекалова (у дівоцтві Стрекалова, донька першого власника).

Лідія Стрекалова-молодша. З архіву В. Невзорова

1910 року в садибі Стрекалових оселився видатний письменник Степан Васильченко, про що згадував у листі: «Я живу в кінці города, в гарному місці, в саду біля гаю недалеко від станції. Кімната простора. Адреса: Соломенка, Новая улица, дом № 22, усадьба Стрекалових. Коли б ви знали, як у мене тепер тут ловко. Будинок — вікнами в сад, а поза садом — яри та кручі. Вид на город — надзвичайний… Ходжу мало не щодня в Кадетський гай, гасаю босяком по саду…». Письменник мешкав тут до 1914 року, поки його не мобілізували до війська. Саме у Стрекаловці він написав низку творів: «На чужину», «Роман», «Циганка», «Дома», «Дощ», а також статті для газети «Рада», у якій Степан Васильченко працював журналістом.

Родина Стрекалових. В центрі (лежить в білому) Степан Васильченко. З архіву В. Невзорова

У радянський час половину будинку залишили за родиною Стрекалових, а в іншій половині, де була домашня книгозбірня, 1936 року відкрили районну бібліотеку. Її передала місту донька Михайла та Лідії Стрекалових Лідія (у шлюбі Грідіна). 1937 року бібліотеці їй надали ім’я льотчика Валерія Чкалова. Адреса бібліотеки наприкінці 1960-х відповідала й адресі будинку Стрекалових — вулиця Островського, 22. У 1970-х будинок знесли, як і всю стару забудову навколо. Яр засипали й подовжили вулицю Стадіонну, яка відтоді сполучила сучасну вулицю Липківського та проспект Повітряних Сил. Бібліотеку 1970 року перенесли в будинок на вулиці Кавказькій, 7. З 2023 року це бібліотека «Солом'янська». Назву «Стрекаловка» деякі старожили вживають і досі, а власницю, яка прожила без 2 місяців 100 років (померла 1983) місцеві мешканці називали Стрекалихою, хоч у шлюбі вона ще з 1920-х була Грідіна.

Немає коментарів:

Дописати коментар