вівторок, 11 червня 2024 р.

Експонат краєзнавчий. Керамічні вироби у колекції бібліотеки

Експонат краєзнавчий

Сьогоднішній допис нашої нової рубрики присвячено керамічним виробам, які є у колекції бібліотеки. Розповімо про сім керамічних виробів 1960-х-1980-х років.


На першому фото - п'ять виробів. В центрі - великий керамічний чайник, вкритий поливою, орнаменти втиснені. Ліворуч від нього - невелика керамічна ваза, а також кухоль із зображенням рака. Праворуч - невеличка ємність з ручкою для молока та вершків, а також керамічний графін із кришечкою.

На окремому фото ліворуч - округлий глечик із кришкою. Цей глечик вкритий поливою і розписаний коричневими та чорними фарбами.

На окремому фото праворуч - видовжений кухоль із ручкою, також вкритий поливою і розписаний жовтими та чорними фарбами рослинним орнаментом.

Усі ці глечики, графіни, кухлі виготовляли керамічні заводи України, яких у 1980-х налічувалося бл. 40. Кияни охоче купували їх - такі вироби одразу ставали прикрасою оселі. Хоча кухоль на останньому фото активно використовувався - у нього наливали рідини.

Тож з-поміж колекції предметів декоративно-вжиткового мистецтва 1960-х-1980-х років, що представлені у Центральній районній бібліотеці імені Григорія Сковороди, нещодавно з'явився і цей керамічний посуд.
Його передала київська родина Мегедь, вдома у якої багато десятиліть зберігалися вироби.
Щира подяка за подарунок!

Немає коментарів:

Дописати коментар