вівторок, 2 лютого 2021 р.

Солом'янський стріт-арт. Мурали Солом'янського району

Мурали — великі малюнки на стінах будинків. Вони є видом монументального мистецтва. Ідея розмальовувати стіни будинків «законно» належить режисеру і художнику Гео Леросу. І влітку 2015 року Київ побачив перші (легальні) мурали. Мурали виконують позитивні функції естетизації міського простору. В Солом’янському районі також є цікаві й оригінальні мурали.


Мурал на фасаді ЦКМ «The Impact Of Discovery» знаходиться на вулиці Політехнічній. Відомий канадський художник Аарон Лі-Хілл, який нині проживає в столиці стріт-арту Нью-Йорку, прикрасив будівлю Центру культури і мистецтв КПІ величезним муралом. «На муралі зображено протони, які рухаються назустріч один одному з величезною швидкістю, а під час їх зіткнення вивільнюється енергія. Стіни провідного технічного вишу України якнайкраще підійшли для втілення задуму», – розповів Аарон Лі-Хілл одному зі столичних телеканалів. Він працював над стріт-арт-шедевром упродовж двох тижнів. Ця робота присвячена одному з найвизначніших наукових відкриттів останніх років, а саме – бозона Хіггса. У розписі, за словами художника, поєдналися фотографія початку ХІХ століття з людьми у русі та образ великого адронного колайдера. «Мурал у Києві, мабуть, є однією з найскладніших та найнеймовірніших робіт, над якими я мав за честь працювати», – відзначив Аарон Лі-Хілл. Аарон Лі-Хілл працює в унікальному жанрі – у його роботах органічно поєднується графічний дизайн, графіті, живопис, трафарет та елементи скульптури. Його картини об'ємні, і складається враження, що вони живі. Творіння художника прикрашають стіни і фасади в Австралії, Таїланді, Німеччині, Мексиці, Китаї тощо. Стінопис Лі-Хілла є частиною програми міжнародного фестивалю сучасного мистецтва у громадському просторі Mural Social Club, організатором якого виступив благодійний фонд Sky Art Foundation. Куратори проекту – Олег Соснов та Юлія Островська. Реалізація проекту даного муралу стала можливою завдяки підтримці групи компаній EVO (Prom.ua), тож жодних фінансових витрат з боку НТУУ «КПІ» не було.


Мурал «Дорослішання» з'явився в липні 2017 на території КПІ ім. Ігоря Сікорського – на стіні корпусу №7. Автор муралу художник Марат Морік. Головним героєм муралу став засновник практичної космонавтики академік Сергій Павлович Корольов – студент КПІ у 1924–1926 рр. Під його керівництвом було створено і 4 жовтня 1957 р. виведено на навколоземну орбіту перший штучний супутник Землі, а 12 квітня 1961 р. перший космічний корабель з першим космонавтом – Юрієм Гагаріним – на борту. 


Арт-об'єкт «КПІ стіна» створений у 2015 році на території Київського політехнічного інституту імені Ігоря Сікорського. Усі малюнки намалювали студенти-графіки з Видавничо-поліграфічного інституту КПІ. Ця стіна є справжньою виставкою мистецтва, адже тут аж цілих 44 малюнки. На малюнках зображені речі характерні різним факультетам, інститутам, підрозділам та студентським ініціативам КПІ. Наприклад, на малюнку про хіміко-технологічний факультет намальований вчений, який створює нові хімічні сполуки, а на малюнку про фізико-математичний факультет намальований Альберт Ейнштейн.


Мурал на будівлі гуртожитку № 4 Національного авіаційного університету, що за адресою вул. Гарматна, 53, створений у 2016. Автор роботи – український художник Олександр Корбан. Ініціатором створення стінопису стала студентська організація NAU HUB. На малюнку зображений чоловік, який дивиться в небо та тримає паперовий літачок у лівій руці, що є досить символічно для авіаційного університету.


Мурал на будинку № 30, що на вулиці Вадима Гетьмана - один з найстаріших збережених муралів Солом’янського району, котрий намалювали ще в 2011 році. Автори роботи – відомий український дует Interesni Kazki, до якого входять художники Володимир Манжос (Waone) та Олексій Бордусов (Аес).


Мурал «Історія Караваєвих дач» на вулиці Нижньоключовій, 14 був створений у 2020 році. Автор роботи – український художник Dima Fatum. Стінопис виконаний у притаманному для художника сюрреалістичному стилі та розповідає історію місцевості Караваєві дачі з 19 по 21 ст. На малюнку ми також можемо побачити портрет видатного хірурга Володимира Опанасовича Караваєва, життя якого безпосередньо пов’язане з цією місцевістю. «На території сучасних кардач був київський садовий розплідник частиною якого володів Караваєв, від Шулявки до Відрадного були його володіння. Після смерті професора Караваєві дачі в 1902-1908 роках були поділені на ділянки і розпродані під приватні садиби, виникло робітниче селище пізніше його включили до складу міста. Такий ось недурний стріт арт)) і короткий екскурс з історії кардач» (Dima Fatum). 


Мурал «Енергетичний кракен» на вулиці Левка Мацієвича, 2/4 був намальований у 2017 році за ініціативою Київенерго, на одному з теплопунктів компанії. Автор роботи – український художник Chzz Zavoyovnuk. «Ця історія про пошук свого шляху в житті, своєї суті та своєї другої половинки. Мій персонаж є провідником, який вказує напрямок, розставляє акценти за допомогою світлових ефектів» (Chzz Zavoyovnuk).


Мурал із сиворакшею на проспекті Валерія Лобановського, 38 створений у 2018 році на проспекті Валерія Лобановського, 38 (на будівлі господарського магазину). Автор роботи – український художник Віталій Гідеван (Gide1). На малюнку зображена неймовірно гарна пташка сиворакша (сизоворонка, ракша) з ключиком на шиї. Також роботу художника прикрашає вірш. «Кожен з нас має свою заповітну мрію, інколи для її досягнення нам не вистачає маленького ключика (поштовху). Світ мрій безмежний немов космос, в них ми можемо бути ким завгодно і мати все що побажаємо, важливо сильно хотіти і мрії стануть реальністю. На малюнку зображений рідкісний птах сизо воронка, і якщо ви зустрінете її в житті вам точно всміхнеться удача».


Мурал із дівчиною в червоній сукні на вулиці Василя Липківського, 8 створений у 2017 році в рамках арт-проєкту Art United Us. Він намальований на стіні 5-поверхового будинку, біля Південного вокзалу. Автор роботи – канадський художник Emmanuel Jarus. На муралі зображена молода дівчина в червоній сукні, яка сидить на підвіконні біля відчиненого вікна.


Мурал «Петро Франко», що на вулиці Авіаконструктора Антонова, 7, офіційно відкрили на День Незалежності 2020 року (28 червня Петрові Франкові виповнилось би 130 років). Петро Франко - співзасновник Пласту, педагог, військовий льотчик, письменник, науковець-хімік, син Івана Франка.


Мурал «Ластівки» намальований на стіні будинку за адресою Чоколівський бульвар, 1 25 квітня 2014 року. Художник Антоніо Корея із Португалії зобразив прихід весни і єднання людини з природою.


Мурал «Кохання» на вулиці Василя Липківського, 16 – шоста робота, намальована в рамках арт-фестивалю Muralissimo. Автор – французький художник Louis Lambert (3ttman). Ініціатором створення муралу і всього фестивалю загалом стала Київська міська галерея мистецтв «Лавра». Реалізація фестивалю Muralissimo була приурочена до проведення чемпіонату Європи з футболу «ЄВРО 2012». За словами художника малюнок про любов і про те, як люди підтримуючи один одного, можуть досягти спільної мети. Доволі важко описати, що саме там намальовано. З однієї сторони малюнка верхом на якійсь істоті, схожій на тигра, сидить триголовий чоловік із мечем у руках, а на його плечах сидить створіння, яке тримає на собі чоловіка. З іншої сторони малюнка верхом на якійсь птахоподібній істоті сидить дівчина з мечем в руках, а на її плечах сидить рогате чудо, яке тримає на собі дівчину. Якщо коротко, то все можна описати так: група істот чоловічої статі з однієї сторони та група істот жіночої статі - з іншої сторони, тягнуться одна до одної. 


Мурал «Тут живе Любов» на вулиці Богданівській, 3 створений у 2017 році на стіні 5-поверхового будинку. Автори роботи – українські художники Катя Дудник, Ольга Оболтусова та Максим Оболтусов. На стінописі зображені закохані дівчатка та хлопчики, маленький купідон та малюк Будда, равлики, котики, пташки, метелики та собачка. Тут ми бачимо кохання не лише серед людей, а й серед тварин. Зліва намальований кіт залицяльник, який лізе до кицьки. Малюнок дуже позитивний та добрий. Ви не побачите гострих соціальних тем або складного глибокого змісту. Він просто підіймає настрій та примушує вас усміхнутися. «Картина, яка надихає людей на добро, на любов до оточуючих, близьких, до Міста» (Катя Дудник).


Мурал «Симон Петлюра» на вулиці Зої Космодем'янської, 18 був офіційно відкритий 22 травня 2019 року, до 140-річної річниці від дня народження державного діяча. Автор роботи – український художник Андрій Пальваль. Симон Васильович Петлюра (22 травня 1879 – 25 травня 1926) – видатний український політичний та військовий діяч, патріот, голова Директорії Української Народної Республіки, Головний Отаман Армії УНР та видавець низки патріотичних видань. Петлюру не можна назвати ідеальною особистістю, але він усе життя боровся за незалежність України й саме завдяки таким людям ми не втратили свою державність. Образ Симона Петлюри, як і більшості українських патріотів, постійно намагається очорнити російська пропаганда, під вплив якої підпадають малоосвічені та проросійськи налаштовані люди (ментальні росіяни). Тому у мережі можна зустріти критику стінопису.


Мурал «Єнот» на стіні школи №46, що на вулиці Миколи Василенка, 10. Настінний малюнок, на якому зображений учень з єнотом, створено спільними зусиллями Освітнього Хабу – EduHub.in.ua, художника Віталія Гідевана, Управління освіти Солом'янської РДА, батьківської громадськості та адміністрації школи.


На стіні гімназії-інтернату №13 (вул. Новопольова, 106-Б у Солом’янському районі Києва) у 2019 році з’явився мурал з доповненою реальністю. Про це повідомив автор мурала, художник Віталій Гідеван. На муралі зображено найменшу у світі пташку – колібрі. «Я радий, що нарешті реалізував свою ідею муралу з АR. Навівши телефон на малюнок, можна побачити, як картинка оживає, листя починає рухатися від легкого весняного вітерцю. Світ найменшої пташки - колібрі - постає перед нами великим 12-метровим муралом», - написав художник. Гідеван пояснив, чому серед багатьох шкіл він вибрав саме цю: «Тому, що тут не тільки вчаться, а й живуть дітки з хворобами серцево-судинної системи. Я хочу їх підтримати і поділитися своїм добром. Упевнений, що цей арт, так чи інакше, позитивно вплине на дітей, дасть їм сили і натхнення радіти життю в будь-якій ситуації. Саме тому я вважаю, що не дарма вклав усі свої сили, засоби та ресурси на реалізацію даного проекту». Художник дав інструкцію, як треба споглядати цей «живий» мурал: 
  • Завантажити додаток JiliviAr для смартфона (в appstore або playmarket). 
  • Запустити і навести на мурал або на фото мурала. 
  • Дивитися на невелику казкову екосистему. 

Мурал з боксерськими рукавичками з автографами відомих боксерів, що на будинку № 9 на вул. Озерній, був намальований в 2018 році. В жовтні 2018 року в цьому будинку було відкрито районну школу боксу «Чемпіон». Мурал був присвячений саме цій події.

Немає коментарів:

Дописати коментар