вівторок, 30 квітня 2024 р.

Відрадний масив

Із циклу "Історія твого району"
 
Відрадний - житловий масив міста Києва у Солом'янському районі, розміщений між бульваром Вацлава Гавела, Відрадним проспектом та вулицею Гарматною. Перший житловий масив міста. Назва походить від хутора, що був розташований на північ від сучасного масиву.

Місцевість, де нині розташований масив Відрадний, до його появи не мала забудови. Приблизно на місці парку «Орлятко» знаходилася сільськогосподарська ферма Київського політехнічного інституту. Поблизу стику сучасних вулиць Героїв Севастополя та
Академіка Стражеска був костопальний завод, а при ньому — невеликий хутір. Плани забудови території сучасного Відрадного масиву вперше з’являються у Генеральному плані 1935 року. Проспект Відрадний, що з’єднував селища Пост-Волинський і Новокараваєві дачі з Шулявкою, було прокладено вже 1938 року. Так само до Другої світової війни з’явилася частина сучасного бульвару Гавела. Проте житлової забудови на місці масиву ще не було.

Територію масиву почали забудовувати 1956 року із вулиці Метробудівської, що стала центральною віссю першої черги забудови Забудову 2-го й 3-го кварталів оформлено у вигляді симетричних ансамблів сталінок, частину яких запроєктували Б. О. Ведерніков та І. Л. Масленков. Паралельно почалася забудова південної частини масиву, проте в 1950-х там постали лише два житлових будинки.
Забудова вулиці Метробудівської. Фото Б. Ведернікова

Після відносно активної забудови 1955–1958 років будівництво масиву призупинилося й активно поновилося вже 1961 року з використанням нових типових п’ятиповерхових серій «хрущовок».
1963 року було скориговано забудову масиву. В результаті 4,2 % житлового фонду становили 16-поверхівки, 8 % - 9-поверхівки, 87,8 % - п’ятиповерхівки. Відрадний має і власні рекорди - 1965 року саме тут, у 13-му кварталі (проспект Гузара, 24) було збудовано перший у Києві великопанельний 9-поверховий житловий будинок проєкту 1-464-20А.

Будинок проєкту 1-464-20А («коробочка»). 1970-і рр.
Висотне будівництво на Відрадному розпочалося у 1970-х. Оскільки масив уже був значною мірою забудований, нові висотні будинки споруджували на вільних ділянках, яких залишалося не так багато, тож деякі з висоток постали в глибині кварталів.
Першим висотним будинком Відрадного стала 16-поверхівка проєкту БПС-6 на Героїв Севастополя, 33, зведена 1973 року.

У результаті багаторічної забудови було створено масив із 16 мікрорайонів загальною площею 403,85 га. Споруджено 250 п’ятиповерхівок і кілька десятків будинків 9 і більше поверхів заввишки. Окрім житлової забудови, на масиві з’явилося багато
інфраструктурних об’єктів: дитсадки, ясла, школи, кінотеатр, будинок культури. Залишились і нереалізовані плани: не було споруджено другий кінотеатр, два клуби, поліклініку, два лазнево-пральних комбінати.

Спорудження масиву вимагало покращення транспортного сполучення. Тому впродовж 1961–1963 років у два етапи було прокладено трамвайні лінії від Залізничного перетину (нині станція метро «Берестейська») вулицею Трудових Резервів (нині Миколи Василенка) та бульваром Лепсе (нині Вацлава Гавела) спершу до Медмістечка, а згодом до проспекту Чубаря (нині Відрадний). У березні 1967 року стала до ладу тролейбусна лінія від сучасного Індустріального мосту вулицею Новоборщагівською (нині проспект Гузара) до Медмістечка. Із січня 1977 року цією ж трасою рушив трамвай, із 1978 року переведений у швидкісний режим.
Відтоді відкрилося пряме транспортне плече «Центр — вокзал – Відрадний — Микільська Борщагівка».

Кінотеатр "Тампере". Фото О. Михайлика
1967 року на вулиці Героїв Севастополя, 42 звели кінотеатр «Відрадний». Його спроектували як двозальний - із великою залою на 808 місць і малою на 50. 1984 року його перейменували на «Тампере», на честь фінського міста-побратима Києва. Тоді ж будівлю реконструювали, добудували бічні приміщення. Фасад кінотеатру прикрасили барвистою мозаїкою. 2008 року кінотеатр закрили.

Окремо від мікрорайонів масиву було облаштовано парк «Відрадний», розташований між мікрорайонами масиву та проспектом Любомира Гузара. Як парк ця територія сформувалася у 1961–1963 роках, одночасно із забудовою масиву Відрадний. Офіційно парк було відкрито 1971 року під назвою «Жовтневий», сучасна назва — з початку 1990-х. В парку є озеро Відрадне, з якого бере початок один із витоків Либеді. Інше озеро, Красавиця, розташоване на території Мамаєвої слободи.

Церква Покрови Пресвятої Богородиці у Мамаєвій слободі. Фото М. Мегедь





























Упродовж 2006–2008 років було здійснено реконструкцію парку. Частину його території займає Мамаєва слобода. У XVIII ст. на цьому місці були монастирська пасіка та хутір, що належали Михайлівському монастирю.
14 жовтня 1994 року було звершено чин закладення храму Покрови Пресвятої Богородиці. Церква подібна до храму на Запорізькій Січі. Її будівництво розпочалося восени 2000 року, завершилося восени 2002 року. Церкву зводили за реставраційними кресленнями майстри з м. Яворів Львівської області. Це перший козацький храм, споруджений у ХХІ ст. Поруч із храмом посадили жолудь зі знаменитого тисячолітнього «Хортицького дуба».
У день 230-ї річниці зруйнування Січі, 2005 року, було встановлено 38 хрестів на згадку про січові курені. У липні 2009 року слободу відкрили для відвідувачів. Загалом на території парку налічується 98 споруд - копії житлових та громадських будівель XVII–XVIII ст., які загалом відтворюють козацьку слободу тих часів.

Джерело: За краєзнавчими матеріалами Олександра Михайлика

Немає коментарів:

Дописати коментар