вівторок, 23 квітня 2024 р.

Вулиця Академіка Возіанова

Із циклу "Прочитання вулиць"

Фото О. Михайлика
Сучасна назва (з 2024): вулиця Академіка Возіанова

Підстава для перейменування: на честь українського лікаря-уролога, хірурга О.Ф. Возіанова
Рішення Київської міської ради: від 18 січня 2024 року № 7603/7644 «Про перейменування вулиці Академіка Карпінського в Солом'янському районі міста Києва»

Місцевість: Чоколівка
Розташування: Пролягає від вулиці Володимира Сікевича до Волинської вулиці

Попередня назва (1938 - 2024): вулиця Академіка Карпінського, на честь російського геолога, петрографа Олександра Карпінського
Первинна назва (1910-і - 1938): вулиця Олександрівська

Олександр Возіанов (1938-2018) — український лікар-уролог, хірург. Доктор медичних наук (1978), професор (1980), академік Національної академії наук України (відділи молекулярної біології, біохімії, експериментальної і клінічної фізіології, хірургії, урології, з квітня 1991), академік Академії медичних наук України (хірургія, урологія, з березня 1993); президент Академії медичних наук України (з березня 1993); член Президії Національної Академії наук України; директор Інституту урології Академії медичних наук України. Голова Українського урологічного товариства (з 1987), президент Української асоціації урологів. Постійний член Міжнародної, Європейської і Американської урологічних асоціацій. Член Нью-Йоркської Академії наук (1996), Бразильської Академії
медичних наук (1997), Польської академії медицини ім. Швайцера (1997), АМН Республіки Білорусь (1998), Російської академії медичних наук (2001).

Герой України (2000). Лауреат державної премії УРСР в галузі науки і техніки (1976 та 1986), Державної премії України в галузі науки і техніки (2001), Премії НАН України ім. В.І. Вернадського, Премії НАН України ім. О.О. Богомольця. Заслужений діяч науки України. Кавалер ордена князя Ярослава Мудрого V (1998), IV ступеня (1999).

Життєпис
Народився 2 жовтня 1938 року в місті Мелітополь. 1962 року закінчив Київський медичний інститут (лікувальний факультет). Кандидатська дисертація «Радіоізотопні методи діагностики при деяких урологічних захворюваннях у дітей» (Київський медичний інститут, 1970); докторська дисертація «Фунурології та нефрології в урологічних хворих у післяопераційний період» (Київський науково-дослідний інститут захворювань нирок та сечовивідних шляхів (урології), 1978).

Академік вперше розробив класифікацію передпухлинних станів і раку передміхурової залози та сечового міхура, оригінальну методику виконання операції, ним запропоновано спеціальні інструменти для вилучення доброякісної пухлини передміхурової залози, вперше в країні широко впроваджена радикальна операція з приводу злоякісної пухлини передміхурової залози. За ці дослідження Возіанов 1983 року був відзначений державною премією України в галузі науки та техніки.

Велике значення мають його дослідження з вивчення клітинних та молекулярних механізмів виникнення раку сечового міхура і впливу на цей процес радіаційного забруднення після аварії на Чорнобильській АЕС

Особливий вклад зробив Возіанов у розвиток ендоурології: розроблено екстрактор для виведення каменів сечоводів; вперше в Україні та в країнах СНД застосовані і впроваджені в практику методи лікування доброякісної гіперплазії передміхурової залози — мікрохвильова гіпертермія і вапоризація. Вапоризацію застосовували лише в окремих клініках США, а в Європі її вперше здійснив Возіанов.
Завдяки вченому в клініках України впроваджені методи трансуретральної й трансвезикальної резекції гіперплазії передміхурової залози та новоутворень.

Олександр Возіанов є автором (або співавтором) понад 400 наукових праць в галузі розробки функціональних методів діагностики та хірургічного лікування основних урологічних захворювань, зокрема 30 монографій, підручників, а також 15 винаходів.

Помер у Києві 7 травня 2018 року.

Джерело: Вікіпедія, фото краєзнавця О.Михайлика

Немає коментарів:

Дописати коментар