пʼятниця, 23 серпня 2024 р.

Солом'янському району понад 100 років. Від Української революції до сучасності

 

Історія Соломянського району – це частинка історії України. Згадуючи відновлення Незалежності України 24 серпня 1991 року, ми не забуваємо й передісторію. 

Солом'янський район, як вважається, існує лише з 2001 року, коли було об'єднано тодішні Залізничний та Жовтневий райони. Та ця назва значно давніша. Ще з 1912 року існувала Соломянська поліційна дільниця, що з 1917 року стала Соломянським районом. Тож назва "Солом'янський район" виникла 1917 року. 1921 року було ще раз утворено Соломянський район і затверджено межі. Відтак відліком історії району є 1917 рік.

Солом'янський район в межах 1921 року

Ряд точок на мапі району пов'язані з подіями Української революції 1917-1921 років. Так, казарми біля хутора Грушки того ж-таки 1917 року увійшли в історію завдяки повстанню Другого козацького полку ім. гетьмана Павла Полуботка, ідейним натхненником якого вважається відомий громадський і політичний діяч Микола Міхновський. 

Що стосується Кадетського корпуса, то після встановлення у квітні 1918 Гетьманату Павла Скоропадського навчальний заклад відновив свою діяльність як Київська Св. Володимира гімназія. Навчальний заклад було українізовано. Всі накази щодо корпусу відтепер видавалися українською мовою.

Щодо будівлі колишнього Миколаївського артилерійського училища, у березні 1918 року в училищі розташовувався Запорізький кінно-гайдамацький полк ім. Костя Гордієнка, який очолював полковник Всеволод Петрів, майбутній військовий міністр УНР. А у травні 1918 року тут розмістився відкритий у жовтні 1917 року Український народний університет.

У радянські часи недовго існувала назва  Солом'янський район. Вже на карті 1930-х років, що змальовує межі районів, це вже Сталінський район, в дусі тодішньої ідеології. А вже 1938 року на його основі утворено Залізничний район.

 

Межі нових районів, 1930-і

Важливим був 1991 рік у районі. Із проголошенням Незалежності над адміністрацією замайорів синьо-жовтий прапор. З огляду на специфіку району (розташування великої кількості військових частин, штабу військового округу, військових та міліційних навчальних закладів) тут формується і основа сучасного українського війська. Утворюється міністерство оборони, військові та міліція складають присягу на вірність молодій незалежній Україні, над закладами піднімаютсья синьо-жовті прапори, розпочинається українізація військових та міліційних формувань. На зміну радянській символіці приходить українська.

Соломянський район – це залізничні (центральний та Південний вокзали), повітряні (аеропорт «Київ») та автобусні (автостанція «Київ») ворота міста. Тут є найбільші за кількістю студентів в Україні навчальні заклади – КПІ, НАУ. 

Сучасний Солом'янський район

2022 року, з початком повномасштабної війни, для сотень тисяч українців залізничний вокзал стає шляхом евакуації, він щодня відправляє або приймає численні евакуаційні потяги як із Києва, так і з Донеччини, Сумщини, Харківщини та інших регіонів.

Виповнюється 33 роки з дням проголошення Незалежності України. В умовах воєнного стану це більше ніж свято, більше ніж день. Сьогодні весь район – освітні, наукові, культурні заклади – школи, вищі навчальні заклади, бібліотеки, а також промислові підприємства, транспорт, загалом усі структури, як цивільні, так і військові, а також всі люди – працюють над утвердженням незалежності, зміцненням України в усіх сенсах і на всіх напрямках.

Немає коментарів:

Дописати коментар