понеділок, 12 серпня 2024 р.

Краєзнавча лекція "Відрадний"

 Друзі, а ми вже готуємо для вас краєзнавчу лекцію з циклу «Солом’янка. Історія твого району» про дуже цікавий масив - а саме про Відрадний!!! Наш провідний краєзнавець, києвознавець, письменник Олександр Михайлик вже готує для вас розповідь і дуже цікаві та навіть унікальні
фото!

Назву масиву дав маленький хутір Відрадний, заснований ще 1914 роком Костянтином Яниховським. Він і дав йому назву. Ми дізнаємося, де був цей хутір.

Масив же Відрадний унікальний вже тим, що він став першим житловим масивом Києва! Він будувався у часи переходу з квартальної на мікрорайонну структуру забудови, тому й забудова вийшла дуже строкатою. Починалося все із селища Метробуду, спеціально для якого було розроблено проєкти будинків - таких у Києві більше немає!
Згадаємо про архітекторів Бориса Ведернікова та Ігоря Масленкова, які були авторами проєктів цих будинків. А також про архітекторів власне масиву Відрадний. І це важливо, адже масиви не будували самі себе самі - за кожним будинком, за кожним районом стоїть колектив зодчих.

Не менш цікавим є і комплекс Медмістечка - він дуже нагадує палацово-паркові ансамблі. Та не все вдалося втілити - через сумнозвісну Постанову про боротьбу з надмірностями в архітектурі 1955 року, яка призвела до спрощення фасадів. Через це на Відрадному деякі вулиці так і не було прокладено повноцінно, хоча будинки вже звели. Згадаймо і про архітекторку Міріам Ліберберг, яка є автором проекту Медмістечка.

А також про парк "Відрадний", Мамаєву слободу і ще багато-багато цікавинок масиву Відрадний!

Зацікавилися? Чекаємо на вас вже 17 серпня!


 

Немає коментарів:

Дописати коментар