пʼятниця, 2 серпня 2024 р.

Вулиця Князів Гедиміновичів

 Із циклу “Прочитання вулиць”

Джерело: google.com


Сучасна назва (з 2022)
: вулиця Князів Гедиміновичів

Підстава для перейменування: на честь князів Гедиміновичів

Рішення Київської міської ради: від 8 вересня 2022 року № 5435/5476 «Про перейменування вулиці Новомічурінської у Солом’янському районі міста Києва»


Місцевість: Жиляни (Жуляни)

Розташування: пролягає від вулиці Морських Піхотинців до вулиці Сергія Колоса та Лугової вулиці. У початковій частині розгалужується на два відтинки — один йде до вулиці Сергія Колоса, інший до Лугової вулиці. Відповідно, вулиця має форму латинської літери Y.


Попередня і первинна назва (не раніше середини 1940-х-2022): Новомічурінська



Гедиміновичі — династія великих князів Литовських у 1316–1572 рр. та королів Польських у 1386–1572 рр., нащадків великого князя Гедиміна. 

Представники цілої низки славетних аристократичних родин Великого князівства Литовського, Білорусі, України, росії та Польщі або дійсно походили від Гедиміна, або за родинними легендами виводили від нього свій родовід. Гедиміновичі, як і Рюриковичі, були «природними» князями, хоча через бідність та провінційність деякі роди надалі втратили титул. Представники численних родів нащадків Гедиміна обіймали найвищі державні посади, вони зробили вагомий внесок у розбудову державності Литви, Речі Посполитої та росії. Окрім того, Гедиміновичі були одними з найбільших землевласників на цих землях. Гедиміновичі дали початок родам Корецьких, Ружинських, Ольгердовичів, Трубецьких, Чорторийських та ряду інших.

Немає коментарів:

Дописати коментар